En ting er sikkert, tags i poster er bra.
Man kan si hva man vil om de forskjellige blogg CMS-systemene (content management system), de fleste er meget brukervenlige, men mange av muligheten de gir oss er undervurderte og lette å glemme. Og når vi får ting så lett opp i hendene som vi får fra moderne CMS-systemer så blir vi litt late. Vi skriver ofte ferdig en post og poster den uten å utnytte alle mulighetene vi har.
Før man publiserer en post må man gå gjennom sjekklista si. Har man krysset av riktig kategori, satt tidspunkt for publisering, andre innstillinger som custom fields og til slutt, punktet som er altfor lett å neglisjere, nemlig å skrive inn tags.
Tags er viktige for både brukervenlighet og søkemotoroptimalisering. Jeg er veldig glad i WordPress så jeg bruker wordpress som eksempel i denne posten, det som gjelder for WordPress gjelder også for de fleste andre bloggplattformer.
Ideen med å tagge postene er enkel, men å forklare kan bli litt rotete så jeg setter opp forklaringen i tre punkter.
Hva er tags?
Vi vet sånn noenlunde hva tagger er og hva de gjør, men her er hva WordPressutviklerne sier:
«Tagger refererer til minikategorier på bloggen din. Poster med samme tagger blir linket sammen når man klikker på taggen. For å vise tags på bloggen sin må man sette inn en kode i themet sitt».
Denne definisjonen dekker det meste, men ikke alt. To viktige ting er ikke nevnt.
1) Poster med samme tags blir vist på samme side, bra for brukere og bra for søkemotoroptimalisering.
2) Det lar brukerne dine søke i tags og finne spesifik informasjon. Det er mange nettsteder som har søkefunksjoner, men ofte leveres det mindre gode resultater. Uten tagger må CMS eller scriptet ditt lage egne søkeresultater. Hvis man har poster med mange forskjellige emner kan søkeresultatene bli så som så.
Hvorfor tags?
Tagger hjelper brukere og søkemotorer å finne innholdet ditt og jo bedre tagger du har, jo lettere gjør du jobben for dem. Tagger blir på en eller annen måte brukt over hele Internett, enten man ser det eller ikke. Alle søk fra Google, Bing eller Yahoo bygger på tags. Vi søker på søkeord (tags) eller kombinasjoner av søkeord og søkemotorene går på jakt for oss for å gi oss det vi vil ha.
Det samme skjer med WordPress. Når brukeren søker på bloggen din så leter WordPress rundet etter tagger for å finne poster med samme tema. Så ved å tagge artiklene dine gjør du det lettere for søkemotorer å identifisere hva siden og artiklene dine handler om. Det samme gjelder forsåvidt meta tags, det er mere SEO-orientert, men spiller i bunn og grunn samme rolle som post tags.
Tags – hvordan?
Hvis du ikke allerede har tags på postene dine så kan du implementere dem på flere måter. Den beste og mest hensiktsmessige måten er å åpne hver enkelt post og lage tagger som passer perfekt til posten. Har du mange poster så vil det kanskje ta for lang tid. Da finnes det en annen måte. Det er en WordPress plugin som heter Simple tags, den finner du her : http://wordpress.org/extend/plugins/simple-tags/.
Jeg skal ikke gå igjennom alle muligheter den gir, men sjekk ut den hvis du har mange poster på bloggen din, den har veldig bra features og store muligheter hvis du tar deg tid til å lære den (den er enkel å lære, 1/2 time holder), den kan blandt annet tagge 20 poster samtidig.
Det var det jeg hadde å si om tagger. Hvis du har opplevd at tags på en eller annen måte har gjort bloggen din bedre så skriv en kommentar om det. Vi lærer alle av hverandre 🙂
Og til det store spørsmålet. Heter det tags eller tagger på norsk 😀
Lykke til 🙂
Atle
En flott post! Tenker vi kan kalle denne kommentaren for et ryktepoeng. 😉
Selv har jeg alltid oversatt ordet «tags» til «stikkord,» mest egentlig fordi jeg faktisk trodde det var det «tags» var..
Martin
Bra post Tonny. Har selv opplevd at tags har hjulpet veldig på hvordan jeg rangerer i google. Så det er veldig tydelig at det har en god del å si.
Når det er så lett å slenge inn noen tags, så skjønner jeg ikke hvorfor ikke flere benytter seg av denne muligheten.
Mattis
Godt innlegg, Tonny! 🙂 Sant det du sier om at de enkle mulighetene ofte blir oversett.
Har tatt vett til meg i det siste, og skriver tagger i WP – og også gjennom All-in-SEO-Pack (snacksy plugin!). «ryktepoeng» fra meg også. 😉
Beate
Vel og bra med tags, men hva med vi som ikke har blogg og bare har websider som vi poster fra? Er det noen måter man kan gjøre dette på i en vanlig website? Noen som vet?
Tonny
Ta en kikk her: http://en.wikipedia.org/wiki/Tag_cloud. Eller har du en RSS feed på nettstedet ditt? http://www.makecloud.com/