Terje E.

Undulat – en grundig og oversiktlig guide

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Undulater (Melopsittacus undulatus) er små strømlinjeformede papegøyer (tilhører familien Psittacidae) som gjennomsnittlig blir 18-20 cm lange. De er utbredt over hele Australia hvor de lever i middeltørt til lett fuktige områder. Den ville undulaten finnes bare i fargevariantene grønn eller grønnlig med gult hode, men man har i tidens løp alt fram mange andre fargevarianter, blant annet kan man få ensfargete blå, gule eller hvite undulater i dyrebutikken.

Sosiale behov/flokk
I naturen er undulater utpregede flokkdyr og de skal derfor holdes to eller flere sammen. Ønsker man ikke egg og unger, kan to hanner fint gå sammen mens hunner godt kan være litt mer kamplystne overfor hverandre. I så fall skal de selvfølgelig ikke holdes sammen.
Selv om man har to undulater, kan de bli tamme. Start eventuelt med å anskaffe en undulat du kan temme. Når det er skjedd anskaffes en til. Jo yngre undulatene er, jo lettere er de å temme dem.

Fôring
Det har før vært vanlig å bruke Grit med sand/grus som bunnsjikt i bur til undulater og andre stuefugler. Det er imidlertid flere grunner til at man har gått bort fra dette.
Uoppløseligt grus/sand/småsten er generelt ikke nødvendig for papegøyer (ordenen Psittaciformes) som skaller av frøene med nebbet før de sluker dem. Tvert imot er det etter hvert en del ting som tyder på at uoppløselig grus i visse tilfeller kan hopes i opp muskelmagen (kråsen) på papegøyene, noe som kan forårsake forstoppelse som kan være ytterst farlig for fuglenes helse. Dette gjelder særlig for de større papegøyene som f.eks. amazonaspapegøyer og nymfeparakitter.

Til mindre papegøyer slik som undulater og spurvefugler som f.eks. kanarifugler og praktfinker kan man gi litt Grit en gang ukentlig. Bruk helst organisk/kalkholdig Grit i form av sepiaskall og østersskall (varmebehandlet strandskall fås i dyrehandler) som ikke gir samme risiko for forstoppelse og kan virke som kalktilskudd samtidig som det det gir en sunn aktivering av fuglene når de bearbeider skallene. Østersskallene må gjerne være tilsatt litt trekull, i små kontrollerte mengder kan det gagne fordøyelsen.

Undulater er små dyr som raskt kan sulte og skal derfor alltid ha adgang til friskt for hele døgnet.
Som grunnfôr kan man gi en undulatblanding (spesiell frøblanding). Suppler med frukt og grønt (se nedenfor).
I de senere årene er det blitt mulig å kjøpe ferdiglaget pelletert fôr (for i pilleform) til bruk som supplerende grunnkost til stuefugler. Fordelen ved dette fôret som grunnkost er at det på forhånd er avstemt etter fuglens ernæringsmessige behov for forskjellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, noe som hjelper til å sikre at ens fugler alltid får dekket disse behovene. Til sammenligning kan frøblandinger i noen tilfeller være for energirike/fetende og har ofte ikke den korrekte avbalanseringen av de forskjellige vitaminene og mineraler som er nødvendige for fuglene.

Har man fugler som ikke har fått pelletert fôr før og man ønsker å skifte til dette skal det skje gradvis og det kan være nødvendig å lokke fuglene til å spise det nye fôret med små teknikker i starten. Noen fugler er vanedyr når det kommer til kosten og kan i begynnelsen være svært sta og avvise ny mat som ikke er godbiter. Man kan evt. rådføre seg med dyrlegen eller dyrebutikken når man kjøper pellets.
Pellets kan fås i noen dyrebutikker og hos dyrleger og fås i forskjellige pillestørrelser passende til de forskjellige fuglene. Suppler hver dag med frø, grønt og frukt.

undulaterHvis man fôrer undulater med pelletert fôr vil den rette vektmessige balanse mellom fôrgruppene være: Ca. 30 % frøblanding, 40 % frukt og grønt og 30 % pillefôr.
Av grønt og frukt kan man gi revne epler og gulrøtter samt salatblader, løvetann, fuglegress og agurk. Alt grønt bør være økologisk/usprøytet. Løvetannblad og fuglegress finnes som «ugress» i hager og veikanter. Pass på at det ikke er brukt sprøytemidler eller er mye eksos de stedene hvor det plukkes. Alternativt kan man gi «kattegress» (fås i dyrebutikk). Gi ikke avokado eller poteter, da de inneholder stoffer som er giftige for fuglene.

Bland aldri vått fôr som frukt og grønnsaker med tørt fôr som frø, pelletert fôr osv., for hvis det tørre fôret begynner å mugne (og det gjør det raskt, hvis det blir fuktig) kan det være svært giftig for fuglen å spise. Fôr derfor med frø, grønt/frukt og evt. pelletert fôr i tre separate skåler. Frø bør alltid oppbevares i pakker i poser av papir da innpakning i plast kan medføre at frøene mister næringsverdi. Samtidig risikerer man å lukke inn fukt med frøene så det kan dannes mugg/soppsporer. Skålen med undulatblanding blåses rent for tomme frøskall (gjøres utendørs) og fylles opp hver dag.

Som kalktilskudd til undulater kan man en gang i uken gi litt varmebehandlede strandskall, gjerne tilsatt trekull som gagner fordøyelsen (produktet fås i dyrebutikk). Kalkblokker eller sepiaskall er også velegnede som kalktilskudd.
En gang i uken gis et par dråper tran i undulatblandingen. Levertran er rik på vitamin D som hjelper fuglene med opptak av kalk (som skal brukes til knokler, ved egglegging osv.).
Undulater kan tilbys litt proteintilskudd i form av eggefôr som består av sammenblandet hardkokt egg og rasp, halvparten av hvert. Gi en spiseskje av blandingen, en gang i uken sammen med grunnfôret. Kan også kjøpes i en dyrebutikk.
Rent drikkevann gis daglig i en skål eller drikkekar, evt. via et pumpeglass, da vannet ikke blir så raskt skittent i disse.

Burinnredning
To undulater har behov for et bur med minste bunnmål ca. 60x30x55 cm (lengde X bredde X høyde), men helst større hvis du har plass til det. Bruk alltid firkantede bur, ikke runde. Runde bur kan forvirre og stresse fuglene. En skikkelig voliere er å foretrekke.
Ovennevnte burstørrelse er imidlertid bare forsvarlig hvis fuglene får en daglig flyvetur utenfor buret! Undulater er gode flyvere som har bruk for å få rørt på vingene daglig.

Som bunnsjikt i voliere
Man kan bruke barkflis (fås i dyrebutikken), de har den fordelen at barkstykkene er store nok til at fuglene ikke finner på å spise dem samtidig med at selve materialet har en desinfiserende effekt. Man skal imidlertid alltid holde øye med om fugler som ynder å spise av bunnsjiktet, i så fall bør man skifte bunnsjiktstype.

Som bunnsjikt i et bur
Her kan man bruke Grit/grus som bunnsjikt i buret, det skal være en varmebehandlet type med stor kornstørrelse, gjerne tilsatt trekull. Det kan kjøpes i dyrehandler.
Bruker man sandpapir skal det aldri brukes kun det som bunnsjikt i buret og man bør kjøpe en variant produsert til fugler som ikke inneholder skadelige stoffer slik som lim (kjøpes i dyrebutikken).

Skift ut de runde sittepinnene som følger med buret til naturgreiner av forskjellig tykkelse. De gir undulaten bedre «fotfeste» og undulater nyter å gnage på de friske greinene. Derfor skal disse også skiftes med ut jevne mellomrom. Greinene skal være så tykke at fuglenes tær bare kan nå 3/4 rundt om greinen. Bruk greinene fra usprøytede frukttrær. Greinene fra hassel, bøk, ask, pil, poppel og lønn m.fl. kan også brukes. La bark, kvister, blader og knopper bli på, fuglene elsker å leke med dem. Still aldri fôrskåler mv. inn under sittegreinene, da fuglene kan få avføring ned i skålene.
Mange undulater elsker å bade så kjøp et fuglebadekar til opphengning eller sett en skål i bunnen av buret med vann opp til ca. 2 cm høyde.
Buret skal alltid stå hevet over bakkenivå, slik at man unngår trekk, samt ikke for kald og ikke i direkte sollys.

Rengjøring
Tomme frøskall blåses vekk fra frøskålen (gjøres utendørs) slik at undulaten kan finne de hele frøene. Vannet skiftes og skålen til drikkeflasken vaskes daglig. Frukt og grønt skal skiftes ut hver dag. Dag-gamle rester av pellets fjernes da det raskt kan mugne. Uspiste rester av proteintilskudd fjernes dagen etter det er blitt satt inn i buret. Hold alltid frø, pelletert fôr og vått fôr («grønt») adskilt fordi frø som er begynt å mugne pga. fukt kan være svært giftige å spise for undulatene).

Frøskall, ekskrementer og eventuelle fjær på bunnen av buret skal støvsuges opp daglig eller minst to ganger i uken. Fordelen ved lett daglig rengjøring er at det er færre fjær- og støvpartikler i rommet. Det øker også ens egen trivsel.
Hele bunnsjikt skiftes ut en gang i uken. Hvis barkflis blir veldig fuktig/våt kan det komme soppsporer og i så fall skal bunnsjiktet skiftes med det samme og buret rengjøres i bunn. «Gnavz» er god til å suge fukt og bør ikke utvikle mugg, såfremt det skiftes ukentlig.

Håndtering
Skal undulaten være tam, er det viktig å venne den til nærheten din straks etter at den er kjøpt.
Venn den til å gå opp på hånden din og la den sitte og hvile seg der lenge mens du forholder deg rolig. Jo oftere du tar den i hånden på denne måten, jo mer tam og fortrolig blir den. Belønn den med en liten godbit under treningen.

Aktivering
Mosjon og aktivering er viktig for undulater. La fuglene komme ut og fly en tur i rommet eller stuen hver dag. Bygg eventuelt et fugletre. Husk å lukke alle dører og vinduer og fjerne det som evt. kan være farlig for fuglene. Store ruter bør være dekket av tynne gardiner elller lignende når fuglene er ute av buret, da de kan komme til å fly mot rutene med stygge skader som resultat.

Man kan henge opp forskjellig leketøy i buret, men vær oppmerksom på at det ikke kan være produsert av bly eller annet mykt metall da det vil kunne gi fuglene forgiftning. Speil til undulater som «selskap» er ikke nødvendig, la i stedet fuglene ha den naturlige sosiale kontakten med hverandre i buret.

Livsforløp/formering
Undulater kan typisk bli opp til 10 år gamle og er kjønnsmodne når de er ca. 6 måneder.
Holder man to undulater av forskjellig kjønn vil det ofte skje at de får lyst til å yngle.
For at paret kan yngle skal man gi dem en redekasse hvor de kan legge egg og få unger. Redekassen plasseres utenpå buret slik at den ikke tar opp plass i buret. Et mindre og rundt inngangshull gir adgang til og fra redekasse/bur.
Man kan bare bli betatt av undulatenes spennende familieliv – og husk på at undulater godt kan være tamme og fortrolige selv om det er flere i samme bur.

Helse/sykdom
Som mange andre små fugler kan undulaten lett få luftveisinfeksjoner slik som bronkitt og lungebetennelse og skal derfor beskyttes mot trekk/kulde.
Unngå å stille buret for varmt eller i direkte sollys, f.eks. bak en solbelyst rute da det kan medføre heteslag.

Undulater kan få forvokst nebb som i så fall skal klippes/trimmes hos dyrlegen.
Det finnes en lidelse, særlig knyttet til undulater, kalt «Scaly face», som skyldes midd som kan angripe fuglens nebb, ansikt, bein og føtter hvor de danner et gråhvitt skalldekket belegg når midden graver ganger i fuglens hud/nebb/klør. Middene kan smitte fra fugl til fugl og skal behandles hos dyrlegen.
Undulater er tilbøyelige til å bli overvektige, unngå derfor å fôre for ensidig med svært energiholdige frøblandinger, nøtter eller andre fet mat.

Fakta om undulaten:

  •     Størrelse: 35-45 gram, 16-20 cm høy.
  •     Bur: Minimum 50x30x50 cm til en fugl, til et par vil et bur på 60x30x55 cm være OK, men kan gjerne være større.
  •     Voliere: Undulater er særdeles velegnede til volierer.
  •     Fôr: Fôrblanding til undulater skal være tilgjengelig døgnet rundt, tilskudd i form av litt frukt og grønt (løvetann, spinat og friskt gress). Gi aldri avokado, dette er livsfarlig. Husk også kalk, for eksempel som sepiaskaller eller muslingskall.
  •     Vann: Fri adgang til vann i automat.
  •     Fordeling i buret: Undulater kan godt gå alene, parvis eller i flokk.
  •     Gjennomsnittsalder: 10-14 år.
  •     Alder ved avl: 10-12 måneder.
  •     Rugetid: 18 dager.
  •     Redevalg: En standard undulatkasse. Størrelsen kan for eksempel være 15x20x15 cm (BxLxH, innvendige mål). Inngangshullet skal være 4,5 cm i diameter.
  •     Redemateriale: Sagmugg eller spon. Ungene forlater redet 28-32 dager gamle.
  •     Ungene forlater redet: 6-7 uker gamle.
  •     Fjernes fra foreldre: 9-10 uker gamle, men ikke før de spiser selv.
  •     Ferdig farget: 3 måneder.
  •     Kull-størrelse: 4-6 egg.
  •     Antall kull pr. år: 3-4.
  •     Felling: 2-3 ganger årlig.




En kommentar til Undulat – en grundig og oversiktlig guide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *