Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Utbytte fra eget AS

Gummiolsen

New Member
Hei, noen som kan svare på et kort spørsmål ?
La oss si at man har et eget AS med kun en eier. På bedriftskontoen står det 100.000 kr som da er overskuddet. Hva sitter man igjen med dersom man tar ut dette som utbytte ? Vil det lønne seg å ta det som utbytte eller som lønn ?
 

Steve Cash

Medlem
27 prosent skatt gir 73 000 igjen, men det er spesielle regler for mye en kan kan ta ut som utbytte. Som en tommelfingerregel lønner det seg å ta ut lønn opp til grensa for toppskatt før en tar utbytte.
 

Gummiolsen

New Member
Takk for raskt svar :) men er det slik at man også får firmaskatt på selve overskuddet? Dvs 100000 minus firmaskatt på overskudd og deretter trekkes også personlig skatt eller hva det nå enn heter?
 

Steve Cash

Medlem
Ja, selskapet betaler 27 % skatt av overskuddet og utbytte er ikke fradragsberettiget, selv om det er skattepliktig for mottaker. Samlet skatt for selskap og eier av et overskudd på 100 blir derfor (100 * 27 %) + (0,73 *27 %) = 46,71 %.
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Overskuddskatt er ekstra surt når man er i oppstart. Vi har brukt første driftåret i Inevo til å bygge oss opp en buffer slik at vi kan vokse videre som er tryggere selskap.

Veldig kjedelig å da måtte ut med 27% skatt på det vi har klart å gå i pluss første året fordi staten kvalifiserer det som et "overskudd". I de fleste oppstartbedrifter er det ikke snakk om overskudd og utbytte før etter flere år med lønnsom drift, så synd ikke regjeringen legger opp til et løp hvor for småbedrifter kan beholde større deler av overskuddet selv til videre investeringer i bedriften de første årene.
 

Steve Cash

Medlem
28 % var i fjor, i år er det 27 %, hvis det er noen trøst. For å presisere, 46,71 % er for selskap og aksjonær samlet for de beløpet som tas ut som utbytte, lar en pengene stå i firmaet er det kun 27 %. Men utbytteutbetaling gir ikke skattemessig fradrag i selskapet, det betyr at en utbetaler beskattede penger, men aksjonæren må likevel beskattes for det en mottar med 27 %. Riktignok redusert med skjermingsfradraget, men for selskaper med liten aksjekapital blir det et svært lite beløp.

Jeg er ellers ening i at ca. 600 000 i lønn før en tar ut utbytte høres fornuftig ut. Og hvis en likevel skal investere kan det være fornuftig å gjøre det før nyttår, men rent skattemotiverte investeringer er ikke fornuftig.
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Så det gjelder da å investere mest mulig i avskrivbare ting før nyttår slik at man i praksis får 27% rabatt i forhold til å skatte.
I know, I know.. men er jo litt kjedelig at man skal behøve å tenke slik.

Jeg tror start-up Norge hadde gått mye bedre om f.eks bedriften kunne beholde sitt eget overskudd opp til et bestemt nivå (f.eks 1-2 mill?) de første 3 årene. Kjenner til flere bedrifter som praktisk talt tømmer kassa mot slutten av året og sitter med lite driftsmidler på nyåret (og da er det kjedelig om noe uforventet dukker opp).

Spesielt start-up bedrifter har godt av litt penger på bok i starten og da burde det var en ordning på plass som lar de spare opp akkurat dette (uten å måtte ut med 27% skatt på det de klarer å spare opp).
 

Kenneth Dreyer

Well-Known Member
Og hvis en likevel skal investere kan det være fornuftig å gjøre det før nyttår, men rent skattemotiverte investeringer er ikke fornuftig.

De fleste investeringer skal vel gjøres med penger man har betalt skatt av? Da tenker jeg på eiendom, aksjer o.l.
Så om man ønsker å få ned overskuddet, så bør man vel heller prøve å få på plass så mange utgifter som mulig før nyåret - eller tar jeg feil her?

Nye møbler, PCer (under 15k), skjermer, invetar og alt annet dill man trenger som er driftsmidler.
 

Steve Cash

Medlem
Ikke avskrivbare eiendeler må kjøpes med beksattede midler, ja. Kluften skrev "investere mest mulig i avskrivbare ting før nyttår". Og det blir ikke helt det samme, selv om en ikke får hele fradraget samme år. Men igjen: Bruk ikke penger hverken på masker til over 15 000 eller skrivebord og PC til under 15 000 hvis det ikke har en bedriftsøkonomisk hensikt. Å bruke penger bare for å få ned skatten er (i de aller fleste tilfeller) feil, ettersom skatte er langt under 100 %.
 

Steve Cash

Medlem
Ja, det er en selvfølge for alle oss som er fornuftige. Men jeg har møtt nok regnskapskunder opp gjennom årene som lever etter prinsippet at bare en betaler minst mulig skatt er alt vel. Det er egentlig oppskriften på konkurs. Nordmenn sies å være villige til å betale 2 kroner for å spare 1 krone i skatt, det er noe sannhet i det. :)
 

Amilo

New Member
Så alt dette betyr at dersom man får et større beløp inn på AS like før årsskiftet så har man det travelt med "kvitte" seg med kapitalen for å unngå skatt?

Gitt at man har mer å gå på ift toppskatts "grensa" så er vel det å ta ut lønn beste løsning?
 
Topp