Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Banker og myndigheter annulert? OPPT og UCC - noen som har fått det med seg?

Steve Cash

Medlem
Private banker skaper ikke penger av ingenting, de finansieries med innlån i kapitalmarkedet. Dermed lider banken et reellt tap hvis låntakere ikke gjør opp for seg, dette er helt enkel og grunnleggende økonomisk forståelse.

Sentralbankene, i Norge kalt Norges Bank, kan derimot øke pengemengden i landet ved å gjøre innskudd hos bankene, eller trekke inn innskudd, dette er de eneste pengene som "skapes av ingenting".

Jeg antar at tanken om at penger bankene låner ut skapes av ingenting bunner i en mistolkning av den såkalte multiplikatoreffekten, også kalt penge- eller kredittmultiplikatoren. Dette er en kortfattet beskrivelse, den som som har lyst kan finne informasjon i nær sagt hvilken som helst grunnleggende lærebok om temaet, økonomiske oppslagsverk på nettet etc.:
Samme som pengemultiplikatoren.Forholdet mellom endring i basispengemengden og endringen i mengden av bankpenger. Økes basispengemengden øker bankenes utlån til publikum. Den samlede pengemengdeøkning vil være større enn økningen i basispengemengden pga en multiplikatoreffekt: For det første vil bankene ikke sitte på de pengene de låner av sentralbanken – de låner de videre ut til oss. Når vi låner penger bruker vi de på ulike varer og tjenester og mottakerne av dette vil ikke legge disse under hodeputen. De setter deler av det inn i banken. Banken holder noe av innskuddene igjen i form av reserver, men låner resten ut igjen og vi får ny runde med innskudd og utlån osv. Anta f.eks at basispengemengden øker med 1 mrd. Hvis vi, etter at effektene har slått seg til ro, har fått en økning i pengemengden på 15 mrd sier vi at kredittmultiplikatorener 15.
Kilde: http://oekonomi.no/ordliste/category/k/
 
Det er ikke noe logisk trekk at huset blir helt hennes, men hun bor der og tidligere eier har ikke noe krav - han har fått pengene. Men banken taper jo heller ikke noe når pengene er skapt av ingenting. Så hva er mest naturlig?

Da har jo tidligere eier fått ingenting også da? Disse verdiene går vel begge veier gjør de ikke det? Både om man låner disse pengene eller får de som oppgjør?????
 

turboknapp

New Member
Da har jo tidligere eier fått ingenting også da? Disse verdiene går vel begge veier gjør de ikke det? Både om man låner disse pengene eller får de som oppgjør?????

Neida. Pengene fungerer naturligvis som forventet.
Se på det som at papirpenger blir trykket i vanlig pengeseddel-kvalitet. Ingen feil på de pengene i bruks-sammenheng, men banken(sentralbanken) har ikke bidratt med annet enn simple sedler, billig som fy å lage, men banken får likevel kjempefortjeneste på disse papirlappene.

Trykker de 3 millioner som låntaker kjøper hus for så tjener banken 3 mill + renter mot å gi fra seg papirlapper.
Byggefirma (eller boligselger) blir happy, får sine penger.
Låntaker er happy, som får bolig.

Banken blir minst like happy. Suveren fortjeneste på null bidrag.
 
Topp